5 tips voor een schoon huis

Om ervoor te zorgen dat je het niet zat raakt een paar dagen achter elkaar op dezelfde paar vierkante meters door te brengen, is het belangrijk dat je je prettig voelt in je huis. Een vies en rommelig huis zorgt er al snel voor dat de muren op je afkomen en je niets liever wilt dan je huis ontvluchten. Probeer daarom je huis netjes en schoon te houden, zo houd je het veel langer fijn. In dit artikel delen we 4 + 1 tips om je huis schoon te maken én te houden.

1. Schoonmaken tegen de verveling

De eerste paar dagen van de vakantie, of andere periode dat je langer achter elkaar thuis bent, zijn heerlijk. Lekker genieten van het niksen, een beetje lummelen en vooral ontspannen. Maar na een paar dagen bekruipt je soms het gevoel je dat je je tijd aan het verdoen bent en dat er niets nuttigs uit je handen komt. Een hele goede oplossing voor dit gevoel is schoonmaken. Doe je jaarlijkse voorjaarsschoonmaak nu! Ruim je kledingkast op, maak je vriezer schoon en ruim je voorraadkast opnieuw in. Na een grote schoonmaak voel je je ontzettend voldaan. En juist omdat je veel thuis bent heb je lekker veel tijd om te genieten van je schone huisje.

2. Taak voor taak

Je hele huis schoonmaken kan overweldigend zijn. Er moeten zoveel verschillende dingen worden gedaan, dat je het overzicht kwijtraakt en niet weet waar je moet beginnen. Zorg ervoor dat je alles in kleine taakjes verdeeld. Wat mij altijd helpt is in een hoek van de kamer beginnen en van daaruit verder werken. Ik begin dan bijvoorbeeld met de hoek van de kamer waar de bank staat. Ik haal kopjes uit de vensterbank, leg de snoeren even recht. Dan ruim ik het salontafeltje op en haal er even een doekje overheen. In een paar minuten heb je zo al een hoek van de kamer die netjes is, dat geeft motivatie om ook de rest te doen.

3. Binge Marie Kondo op Netflix

Heb je zoveel spullen dat je het echt niet netjes krijgt? Dan mag je het nog even uitstellen. In haar Netflixserie Tidying Up with Marie Kondo helpt opruimgoeroe Marie Kondo families hoe ze afscheid kunnen nemen van hun spullen.

4. Houd het netjes

Stel je hebt je hele huis opgeruimd en schoongemaakt, hoe zorg je ervoor dat je niet direct weer een puinzooi maakt van je huis? Probeer alles snel na gebruik weer op te ruimen, doe direct na het eten de afwas, zet je schoenen bij binnenkomst direct netjes onder de kapstok; door dingen na gebruik direct op te ruimen, hoef je steeds maar kleine beetjes te doen en voorkom je dat alles zich opstapelt. Zorg er dus ook voor dat alles in je huis zijn eigen plek heeft. Wij hebben bijvoorbeeld een doos met de nietmachine, de Rabo-scanner, post-its en dat soort dingen. Sinds we een doos hebben gemaakt voor dit soort spulletjes, slingeren ze niet meer rond, maar leggen we ze steeds terug op hun eigen plekje.

Bonus: een schoon huis tegen Corona

Een bonus van een schoon huis is dat het hygiënisch is. Vooral nu we veel thuis moeten zitten in verband met de Corona-uitbraak, is het goed om extra op je hygiëne te passen. Vergeet bij het schoonmaken van je huis dan ook vooral niet de deurklinken en lichtknopjes.

Leave a Comment