55 anti-verveling ideëen voor thuisisolatie

Veel Nederlanders zitten (vrijwillig) in thuisisolatie om het aantal besmettingen met Corona af te remmen. Dat is heel goed. Maar thuisisolatie kan wel zwaar en saai zijn.

Daarom hebben we hier de ultieme lijst samengesteld met nuttige dingen, leuke dingen en behulpzame dingen die je kunt doen tijdens thuisisolatie. Zoek iedere keer dat je even niet meer weet wat je moet doen deze lijst er weer bij. Veel plezier en blijf gezond!

1.   Ruim je kledingkast op

Door de crisis zou je het bijna vergeten, maar de lente komt er weer aan! Hoog tijd om je dikke truien uit je kast te halen en je korte broeken erin te doen. En kijk meteen even kritisch welke kleren je toch nooit draagt, dan kun je die wegdoen of doneren.

2.   Bel een oude bekende

Pun intended: bel iemand die je al heel lang niet gesproken hebt, het liefst iemand die al wat ouder is. De ouderen hebben het nu het zwaarst, zowel met het sociaal isolement als met het virus zelf. Heel goed dus om hen nu wat liefde te sturen.

3.   Speel GeoGuessr

GeoGuessr is een superleuk spelletje. Je wordt gedropt ergens in Google Maps, en je moet erachter komen waar op de wereld je bent. Je kunt het spelen met je vrienden. Zo kun je vanuit je huis toch alles van de wereld zien.

4.   Stel je testament op

Helaas is het ook een goed moment om je testament op te stellen, zeker als je al wat ouder bent. Zorg dat je nabestaanden geen ruzie krijgen omdat jij je laatste wensen niet hebt overgedragen.

5.   Ga langs bij de buren

Check in met elkaar. Kijk of iedereen het goed maakt. Dat is belangrijk nu. (Mits jij en je buren allebei geen klachten hebben natuurlijk.)

6.   Update je wachtwoorden

Ik heb heus niet hetzelfde makkelijke wachtwoord voor bijna al mijn accounts… Maar, ik ga ze toch even veranderen. Jij ook?

7.   Leer meer over beleggen

Ik weet helemaal niks van beleggen. Aandelen zijn nu goedkoper dan eerst, maar ik weet ook niet of je ze daarom moet kopen. Ik vind het wel een uitgelezen moment om me meer in beleggen te verdiepen, want dat wil ik toch een keer. Begin bijvoorbeeld met het gratis ebook ‘Beleggen in 10 stappen’ van Beleggen.com.

8.   Doe de Corona 100 push up challenge

Normaal sport ik heel veel en al mijn sportscholen zijn nu dicht. In een poging mezelf fit te houden probeer ik mezelf te trainen om 100 push ups achter elkaar te kunnen voordat de thuisisolatie erop zit. Hier is het trainingsschema dat ik gebruik.

9.   Herspeel Oblivion en Age of Empires II

Ik kan in mijn saved games zien dat ik Oblivion 1000 uur gespeeld heb (500 op mijn eerste character, de rest verspreid over kleinere characters). Dat is 41 dagen zonder te slapen. Bij Age of Empires II kan ik het aantal uren niet zien maar ik weet zeker dat ik die nog veel meer gespeeld heb. Als je het zo bekijkt is die thuisisolatie zo voorbij!

10.   Kijk Crash Course European History

Crash Course is mijn favoriete Youtube-kanaal en John Green is mijn favoriete presentator. Vooral European History vind ik erg leuk, want op de wereldoorlogen en Napoleon na blijk ik daar heel weinig vanaf te weten. Deze filmpjes zijn leerzaam en entertainment. (DFTBA)

11.   Doe je belastingaangifte

Daar heb je natuurlijk echt geen zin in, maar dat heb je nooit en je hebt er nu wel de tijd voor. Als je het nu doet, heb je meer tijd voor leuke dingen als de thuisisolatie erop zit.

12.   Lees Meditaties van Marcus Aurelius

Marcus Aurelius was keizer van het Romeinse rijk en aanhanger van het stoïcisme: de filosofische stroming die ons leert te focussen op de dingen die we kunnen controleren, niet op de dingen die we niet kunnen controleren. De Meditaties van Marcus zijn dagelijkse oefeningen en observaties van Marcus over zijn progressie en falen naar het stoïsche ideaal van apathie. Wij hebben allemaal baat bij Stoïsche oefeningen.

13.   Doe solo drills voor je sport

Ga dribbelen in de tuin, tennis tegen de muur of oefen ebi’s op de grond. Als je Braziliaans jiu jitsu doet dan heeft Danaher een gratis DVD met solo drills gepubliceerd en heeft Keenan Cornelius elke avond om 7 uur een live stream met drills die je mee kunt doen.

14.   Schrijf een roman

Dit is natuurlijk een stille droom van velen en nu is het perfecte moment om te beginnen. Het zou toch prachtig zijn als je een hoofdstuk of manuscript zou hebben om naar uitgevers op te sturen, wanneer deze crisis weer voorbij is?

15.   Binge Netflix

Dit is een no-brainer en de meesten van jullie zullen dit zelf ook al bedacht hebben, maar we moeten hem noemen.

16.   Sluit een goedkoper telefoonabonnement af

Heb je wel eens rondgeneusd of er geen voordeligere abonnementen beschikbaar zijn dan je huidige abonnement? Telecomproviders hebben vaak welkomstacties dus overstappen kan lonen. Je hebt nu de tijd om je vaste lasten iets te verlagen. (Deze tip geldt trouwens ook voor gas & licht en verzekeringen!)

17.   Doe een online cursus

Harvard en veel andere Ivy League Universiteiten (lees: supergoede universiteiten) hebben veel van hun vakken gratis online gezet in verband met de Corona crisis. We hebben een artikel geschreven over hoe je toegang krijgt tot deze cursussen: How to: gratis online cursussen volgen.

18.   Geef wat ‘speciale aandacht’ aan je partner

Een gedetailleerde uitleg zullen we jullie besparen, maar als er ooit een moment was om die vonk weer te laten spatten is het nu!

19.   Ga op tijd naar bed

Dat scheelt tijd waarin je wakker bent en iets moet doen, en het is het belangrijkste wat je kunt doen om je weerstand een boost te geven.

20.   Ga knutselen

Met je kinderen, of gewoon zelf. Hartstikke ontspannend en je kunt ook best iets moois maken. Lees hier wat onze vier favoriete knutsels zijn om thuis te maken.

21.   Begin met yoga

Ik wil al minstens een jaar met yoga beginnen, maar ik doe het nooit. Nu doe ik het dus wel. Op Youtube kun je heel veel gratis beginnerprogramma’s en 30 day challenges vinden, en er is ook veel aanbod op HappyWithYoga.com.

22.   Update je LinkedIn en CV

Als je een promotie hebt gemaakt of andere werkzaamheden bent gaan uitvoeren, kun je dat nu mooi op je LinkedIn vermdelen. En je ouderwetse CV in Word moet waarschijnlijk ook bijgewerkt worden. Als je dat nu al doet, heb je straks een drempel minder als je wilt solliciteren.

23.   Doe een vroege voorjaarsschoonmaak

Want als je veel thuis moet zijn, is het heerlijk als het huis ook schoon is.

24.   Richt je thuiswerkplaats in

Als het kan dan moet je verplicht thuiswerken de aankomende weken of maanden. Het is daarom belangrijk een goede werkplek te hebben. Kijk hier voor onze tips om je werkplaats in te richten.

25.   Lees Extinctie van René ten Bos

De achterflap van dit boek leest ‘Extinctie is bedoeld voor mensen die niet willen wegkijken van onheil en catastrofe’. Op dit moment kunnen we niet eens meer wegkijken onheil en catastrofe, al zouden we dat willen. René ten Bos schrijft over het uitsterven van soorten en van onszelf, en stelt cruciale vragen zoals ‘wat is er erg aan uitsterven?’. Het is geschreven pre-Corona, maar het leest heel tijdig.

26.   Kijk een comedy special

We kunnen nu allemaal wat humor gebruiken en Netflix heeft veel fantastische stand up comedy specials. Mijn persoonlijke favorieten zijn John Mulaney’s the Comeback Kid, Iliza Schlesingers’ Elder Milenial en alles van Jim Gaffigan.

27.   Krijg inzicht in je uitgaven

Eens in de zoveel tijd een overzicht maken van je uitgaven is een goede gewoonte. Zo kun je zien waar je geld heen gaat en of er dingen zijn waar je meer aan uitgeeft dan je eigenlijk wil.

28.   Ruim je computer op

Comupterhygiëne kom je meestal niet aan toe. Delete oude bestandene en zet alles weer in de goede mappen. Daar wordt je computer weer een stuk sneller van.

29.   Verwijder oude foto’s van je mobiel

Die Whatsappmedia folder groeit snel dicht. Bekijk daarom al je oude foto’s (sowieso heel leuk om te doen) en creëer weer wat ruimte op je mobiel.

30.   Begin een dagboek

We leven in een hele speciale tijd. Het zou leuk zijn om later nog eens terug te lezen wat je nu allemaal dacht (dan kun je later zien

31.   Mediteer

Mediteren kan zorgen voor meer rust in je hoofd. Je kunt oefeningen opzoeken op YouTube of Yoga.tv.

32.   Netwerk online

Stuur een oude bekende een berichtje via LinkedIn, benader een interessante opdrachtgever of reageer op een recruiter. Wie weet wat er van komt.

33.   Bestudeer recente ontwikkelingen in je vakgebied

Bestudeer een toonaangevend vaktijdschrift in jouw vakgebied. Dat is een goede manier om je thuis nuttig te maken als je het moeilijk vindt om je normale werkzaamheden vanuit huis te doen.

34.   Kook creatieve gerechten

Want nu heb je de tijd om een halve dag in de keuken te staan. Als je er een driegangenmenu van maakt, voelt het zelfs een beetje als een uitje in eigen huis.

35.   Boek een wereldreis

Grapje natuurlijk. Zou ik echt niet nu doen.

36.   Zing

Zing liedjes van je favoriete artiesten. Ik zing graag Piano Man en I See Fire van Ed Sheeran. Zingen is vooral leuk samen met anderen, zeker als iemand ook een instrument speelt.

37.   Doe aan mindfulness

Ik weet niet zo goed wat mindfulness is maar heel veel mensen raden het me aan, dus ik ga me er in ieder geval in verdiepen.

38.   Leer programmeren

Programmeren is een 21st century skill die veel deuren voor je kan openen. Op internet kun je veel gratis beginnercurssusen vinden, bijvoorbeeld op Codecademy.

39.   Speel Tribal Wars / OGame / Grepolis

Deze spelletjes worden gemaakt om zo verslavend mogelijk te zijn. Normaal is dat een slechte zaak, maar nu je toch je huis niet uit komt, is het zo erg nog niet.

40.   Leer rappen

Ik heb laatst deze cursus rappen op Udemy gevolgd en ik vond het enorm leuk. Aankomende zomer schrijf ik een album (grapje, misschien). Deze cursus is trouwens niet gratis; lees hier hoe je gratis Udemy cursussen kunt vinden.

41.   Klus aan je huis

Je bent er toch. Maar niks te ingrijpends natuurlijk, want je moet er wel de hele dag in wonen.

42.   Speel monopolie

Gegarandeerd een avondje gezelligheid met het hele gezin. Andere bordspellen zijn hier overigens ook goed voor (als niet beter). Ga dus vooral even door jullie kast met bordspellen heen om te kijken wat voor leuks jullie ook alweer allemaal hadden.

43.   Richt een deel van je huis opnieuw in

Dit is een hele goede rond week 3 van de thuisisolatie. Door een nieuwe inrichting voelt je huis weer nieuw en fris en dat is wel zo prettig als je er al weken in zit.

44.   Maak je koelkast schoon

Als je veel thuis bent is het belangrijk om je huis schoon te houden.

45.   Leer masseren

Dan kun je je partner of huisgenoten verwennen. En je hebt een goede rugmassage ook wel nodig als je de hele dag zit. Op Youtube kun je veel massagetutorials vinden.

46.   Maak je schoenen schoon

Je witte schoenen, je leren schoenen, meteen gewoon al je schoenen. Dan zie je er weer fris uit wanneer je naar buiten gaat.

47.   Ga in bad

Heerlijk ontspannend en ook nog ontsmettend.

48.   Duolingo

¿Tú bebes leche? Dit is een mooi moment om te beginnen met een nieuwe taal. Als je tegelijkertijd begint met vrienden, kunnen jullie vergelijken hoe ver jullie zijn en met elkaar oefenen.

49.   Bekijk techniekvideo’s van je sport

Je sportschool is waarschijnlijk dicht, maar dit is een goed moment om je technische kennis van je sport bij te schaven. Dan kun je bepalen waar je aan wilt werken als je weer mag sporten.

50.   Ga door je boekenkast

In je boekenkast staan waarschijnlijk veel boeken die je nog wil lezen; daar heb je nu de tijd voor. Er staan waarschijnlijk ook veel boeken die je nooit gaat lezen; dit is een goed moment om die weg te geven of te verkopen.

51.   Maak van je huis een escape room

Dat kun je heel groots aanpakken, met geheime deuren en valluiken. Of je kunt het spel Escape Room kopen op Bol, daar kun je ook een hele leuke avond mee hebben.

52.   Kijk UFC 1

‘Als een kickbokser tegen een judoka zou vechten, wie zou er dan winnen? En een sumoworstelaar tegen een karateka?’ Dat hebben ze dus uitgeprobeerd in het allereerste Ultimate Fighting Championship. Hij duurt ook lang dus je bent er een avondje zoet mee.

53.   Luister podcasts

Als je nog niet begonnen bent met podcasts, is dit een top moment. Er zijn echt veel kwalitatief goede podcasts beschikbaar tegenwoordig. Maar, zorg bij podcasts altijd dat je aan het multi-tasken bent want anders is het net iets te saai. Tijdens het koken en opruimen zijn de beste momenten. (Qua tips: ik luister vooral Planet Money, Freakonomics en de Rudi en Freddie show, maar er is nog veel meer.)

54.   Houd een Harry Potter marathon

Dit ga ik zeker doen, maar ik sla 1 en 2 over (kinderfilms) en 4 (kerstspecial). De anderen zijn echt goed.

55.   Speel online poker

Dit is de laatste slechte gewoon uit mijn jeugd die ik suggereer. Ik was hier nooit heel goed in, maar ik vond het wel altijd leuk en kon er wat tijd in kwijt. En er was altijd de kans dat ik er miljonair mee werd (maar ik verloor tientjes).

Leave a Comment