Bamboe Snijplank Review van Budu (2022)

Ik heb recent een bamboe snijplank gekocht omdat mijn plastic snijplanken stonken en begonnen te schimmelen. Omdat ik al wist dat ik niets kan snijden op een glazen snijplank wilde ik dit keer een houten snijplank uitproberen. Bamboe is de sterkste houtsoort dus wilde ik de Budu bamboe snijplankenset uitproberen. In deze Budu bamboe snijplank review lees je over mijn ervaringen.

Budu Bamboe snijplank review (in het kort)

Hierbij een samenvatting van mijn bamboe snijplank review voor iedereen die haast heeft:

 • Ik ben heel blij met mijn nieuwe bamboe snijplank set van Budu
 • Bamboe snijdt heel lekker (goede hardheid van het materiaal)
 • Bamboe leeft en regenereert daarom de sneetjes die je erin maakt bij het snijden
 • De Budu bamboe snijplankenset komt met een hele lieve flyer waarin ze uitleggen hoe je het beste je bamboe snijplank onderhoudt
 • Bamboe snijplanken blijven lang mooi als je ze netjes onderhoudt met druivenpitolie
 • De prijs kwaliteit verhouding van bamboe is beter dan die van andere materialen

Ik raad de Budu bamboe snijplanken set aan iedereen aan.

Bekijk deze bamboe snijplanken set op Bol.com

Bamboe snijplank eerste gebruik (filmpje)

Hieronder zie je een filmpje van de eerste keer dat ik mijn nieuwe bamboe snijplank gebruik. Mijn eerste indruk is dat de plant heel lekker snijdt. Het bamboe is zachter dan de glazen snijplaat die ik eerst had, maar ik maak niet zulke diepe krassen in de plank als bij mijn kunststof snijplank. 

Bamboe snijplank voordelen

Ik wilde graag een bamboe snijplank uitproberen omdat ik gehoord had over meerdere voordelen die zij hebben boven kunststof snijplanken, glazen snijplanken en houten snijplanken. Hier volgen de belangrijkste voordelen van een bamboe snijplank:

 • Bamboe hout regenereert zichzelf en herstelt daarmee de krassen die je maakt bij het snijden
 • Bamboe ziet er heel mooi uit
 • Bamboe gaat niet schimmelen
 • Bamboe heeft een goede hardheid om op te snijden (niet te hard, niet te zacht)
Budu bamboe snijplank review

Bamboe snijplank nadelen

Er zijn ook enkele nadelen aan bamboe snijplanken. De belangrijkste zijn:

 • Bamboe is redelijk zwaar*
 • Een bamboe snijplank kan niet in de vaatwasser
 • Bamboe is een levende stof en moet je dus wel onderhouden om hem lang goed te houden

*Tenminste, ik lees in andere bamboe snijplank reviews dat mensen ze zwaar vinden. Ik vind het zelf erg meevallen, maar mogelijk ben ik heel sterk. Dus hieronder heb ik een filmpje geupload waarin ik de snijplanken op en neer beweeg zodat je kunt inschatten hoe zwaar ze zijn.

Is een bamboe snijplank gevaarlijk, giftig of ongezond?

Mensen denken soms dat bamboe snijplanken gevaarlijk, giftig of ongezond is omdat er lijm in de snijplank zit om de bamboe vezels aan elkaar te houden. Maar dit is niet echt gevaarlijk want in alle houten snijplanken zit lijm en je hebt een hele hoge temperatuur nodig om die lijm vrij te maken (daarom worden bijvoorbeeld bamboe theekoppen wel soms afgeraden).

Budu bamboe snijplank review

Hoe maak je een bamboe snijplank schoon?

Een bamboe snijplank is heel makkelijk schoon te houden. Je hoeft hem alleen maar met water af te spoelen, of met een beetje zeep als je vlees of kip gesneden. een bamboe snijplank kan niet in de vaatwasser omdat de hete temperatuur en agressieve zeep ervoor zorgen dat de snijplank minder lang goed blijft.

De beste olie voor onderhoud van de bamboe snijplank

Om je bamboe snijplank echt lang goed te houden is het ook belangrijk dat je hem af en toe behandeld met olie. Onze boudou bamboe snijplank komt met een folder waarin ze aanraden dat je hiervoor druivenpitolie of amandelolie gebruikt. Deze oliën trekken namelijk allebei goed het hout in en zijn smaakloos. 

Is een bamboe snijplank duurzaam?

Sommige mensen willen ook graag een duurzame snijplank en kiezen daarom voor bamboe. Heeft dat zin? Gedeeltelijk. Momenteel worden bamboe snijplanken niet heel efficiënt gemaakt, en er is veel lijm bij nodig, waardoor ze niet duurzamer zijn dan andere snijplanken. Maar, bamboe heeft wel de potentie om veel duurzamer te zijn omdat bamboe zelf een heel duurzaam materiaal is. Dus, als de vraag groter wordt en de productie efficiënter, dan worden bamboe snijplanken wel de meest duurzame optie.

Bamboe snijplank vergeleken met glas, plastic en hout

Ik wil afsluiten met een vergelijking tussen bamboe snijplanken en snijplanken van andere materialen. Ik heb hiervoor snijplanken gehad van glas, kunststof en hout, dus ik kan het goed vergelijken.

Bamboe of glas snijplank:

 • glas is wel heel hard om op te snijden (maakt zo’n naar geluid als je met het mes op het glas komt
 • glas snijdt niet lekker omdat je niet ‘door’ kan snijden
 • glas kan breken als je het laat vallen
 • glas is zwaarder
 • je mes snijdt een beetje in het bamboe
 • glas kan tegen de vaatwasser
 • glas is hygiënischer

Mijn winnaar: bamboe.

Bamboe vs kunststof snijplank:

 • allebei best zacht materiaal
 • kunststof is lichter
 • je mes snijdt erg diep in kunststof en dat herstelt niet
 • kunststof wordt op den duur vies en gaat stinken
 • kunststof is (iets) goedkoper
 • bamboe gaat langer mee (mits je het verzorgd)
 • bamboe is mooier

Mijn winnaar: bamboe.

Bamboe vs hout snijplank:

 • Bamboe is een soort hout
 • Bamboe is een hele harde houtsoort, wat beter is voor een snijplank dan zachtere houtsoorten

Mijn winnaar: bamboe

Bekijk de Budu bamboe snijplanken set op Bol.com