Hoe houd je je kinderen bezig?

Met het hele gezin thuis zitten is best wel een opgave. Je kinderen die normaal gesproken naar school gaan, missen opeens structuur en gaan zich vervelen. Tekenen en strijkkralen zijn ook maar leuk voor bepaalde tijd. En zelfs op videogames raak je een keer uitgekeken. Wij vroegen een kleuterjuf om tips om je kleuters bezig te houden tijdens een thuisisolatie. Lees hier een weekprogramma in lentestijl.

Voor de eerste helft van de week

1. Luister naar het digitale prentenboek ‘Kikker is verliefd: ‘https://www.youtube.com/watch?v=E8DEF1Pf3Jw. Dit kun je een aantal keer doen deze week. Leg als ouder moeilijke woorden uit, stel gerichte vragen, laat je kind het verhaal navertellen.

2. Knutsel een groot hart, versier het en geef/stuur het aan/naar iemand die je lief vindt of die thuis moet blijven deze weken.

3. Doe samen een spelletje (memory, kwartet enz.)

4. Maak buiten een stoepkrijttekening van kikker, een hart o.i.d.

5. Spring met kikkersprongen door de kamer.

Voor de tweede helft van de week

1. Luister naar het digitale prentenboek ‘Dit ei is van mij’: https://www.youtube.com/watch?v=C5NbZUjUJGY. Stel gerichte vragen zoals: aan welke dieren geeft haas het ei? Hoeveel dieren zijn dat bij elkaar? Welk dier krijgt het ei als eerste? Welk dier als laatste?

2. Pak een lege eierdoos. Hoeveel eieren passen erin? Vul de eierdoos met steentjes/knikkers o.i.d. Hoeveel blijven er over als je er eentje uithaalt? En als je er twee uithaalt? Maak eenvoudige rekensommetjes.

3. Bedenk zoveel mogelijk rijmwoorden op ei, haas, mol, vacht enz.

4. Kook of bak iets waarin eieren verwerkt zijn. Kijk hoe het ei er vanbinnen uitziet.

5. Kijk het filmpje over Dieren op de boerderij van Huisje Boompje Beestje: https://www.youtube.com/watch?v=piXjbzdtiiA.

6. Kijk in je tuin of maak een wandeling waarbij je zoekt naar vogels die een nestje aan het bouwen zijn.

7. Zing het liedje ‘Boer wat zeg je van mijn kippen’: https://www.youtube.com/watch?v=aBtFBEK7TCo.

Leave a Comment