How-to: gratis online cursussen volgen

Een aanrader voor iedereen die ook maar een lichte interesse in wat dan ook heeft: doe een of meer online cursussen. Op platforms als Coursera en Udemy kun je online cursussen volgen. Veel van deze cursussen zijn betaald, maar als je goed zoekt kun je heel veel cursussen helemaal gratis volgen. Een heel aantal Ivy League school (hele prestigieuze Amerikaanse universiteiten zoals Harvard, Yale, etc.) heeft cursussen online gezet die je ook gewoon gratis kunt volgen! Lees hieronder verder hoe.

Hoe vind ik gratis cursussen op Coursera?

Een account op Coursera is gewoon gratis, je betaalt in principe per cursus die je volgt. Het toffe van Coursera is dat veel universiteiten en andere onderwijsinstellingen cursussen online hebben gezet. Je kunt dus gewoon vakken volgen aan bijvoorbeeld Yale en Harvard, zonder je blauw te betalen aan collegegeld, gewoon vanuit je huiskamer!

Stel dat we een filosofie cursus willen volgen van Yale. We zoeken via Explore -> Arts and Humanities -> Philosophy.

Klik op Filter by: Creator, vink Yale University aan en klik op Apply.

We willen wel de cursus Moral Foundations of Politics volgen, dus we klikken op View Syllabus.

Klik op Enroll for Free.

Vink in het pop-up scherm dat nu verschijnt de tweede optie, Full Course, No Certificate aan. Hiermee kan je de cursus gratis volgen, maar krijg je geen officieel bewijs dat je de cursus hebt gevolgd. Klik op Continue.

Let op: soms krijg je een andere pop-up dan hierboven, zoals onderstaande. Klik dan in de kleine letters onderaan op audit.

Klik onderaan de pop-up op Skip en je bent ready to go!

Bovenstaande manier geeft je toegang tot honderden gratis online cursussen op Coursera. Enjoy!

Hoe vind ik gratis cursussen op Udemy?

Net als op Coursera, begin je bij Udemy ook met het aanmaken van een gratis account. Maak een account aan en zoek naar een onderwerp waar je iets over wilt leren. Ik zoek hier bijvoorbeeld op Design -> Gebruikerservaring.

Klik vervolgens op Filteren.

Vink Gratis aan onder het kopje Prijs en klik op Klaar.

Alle cursussen die je nu te zien krijgt zijn helemaal gratis te volgen!

Op bovenstaande manier kun je alle gratis cursussen op Udemy helemaal gratis volgen. Let wel op: een aantal van deze gratis cursussen zijn eigenlijk een soort verkapte promotie voor een product of software. Dit soort cursussen kunnen alsnog nuttig zijn, maar vooral als je hun product wilt gaan gebruiken of al gebruikt.

1 thought on “How-to: gratis online cursussen volgen”

Leave a Comment