5 uitjes in je eigen huis

Als je lange tijd achtereen thuis bent, wordt je huis al snel saai. Je kent ieder hoekje en elke vlek op het plafond. En ook dingen die normaal leuk zijn – film kijken, lekker eten – kunnen je door de verveling nauwelijks meer enthousiast krijgen. Gelukkig kunnen we hiertegen strijden en ontsnappen uit ons saaie huis, door een speciale skill te gebruiken die we allemaal hebben: doen alsof. Spelende kinderen kunnen de grootste lol hebben door te doen alsof. Vader en moedertje, politie en boefje, winkeltje, allemaal manieren van spelen waarop kinderen de saaie werkelijkheid een stuk leuker maken. Ondanks dat je waarschijnlijk al een tijd geen kind meer bent, blijft het leuk om af en toe te doen alsof. Dus gooi je gene opzij en ga weer net als vroeger spelen dat je ergens anders bent, wij helpen je op weg.

1. Speel restaurantje

Het voordeel van volwassen zijn, is dat je echt dingen kunt. Waar kinderen plastic of denkbeeldige etenswaren serveren, kun jij heuse drie-gangengerechten in elkaar flansen. Roep je innerlijke chef-kok tevoorschijn en bedenk een menu. Verlekker je over de meest culinaire recepten op, maak sowieso meerdere gangen, roep hulp in van je huisgenoten. Vergeet ook zeker niet de presentatie. Dek ook de tafel extra mooi; maak een mooi dagmenu, steek kaarsen aan, leg een tafelkleedje neer, maak eventueel zelfs een tafelschikking en verzin een mooi verhaaltje bij elk gerecht (‘authentieke, lokaal geteelde bloemkool met ambachtelijke tuinkruiden, etc, etc’). Zeker weten dat je eten zo heerlijk smaakt.

2. Ga naar de thuis-spa

Heb je nog ergens in je huis een vergeten maskertje? Organiseer dan direct een thuis-spa. Maak je huis een beetje netjes (bijvoorbeeld met deze tips), dim het licht, steek wat geurkaarsjes aan en zet een rustgevend muziekje aan (bijvoorbeeld deze Spotify playlist). Maskertje op en bombardeer je geliefde tot masseur. Ogen dicht en waan je in een luxe spa.

3. Maak een thuisbioscoop

Waarschijnlijk ken je na lang thuiszitten Netflix al helemaal uit je hoofd en voelt het alsof je alleen maar op de bank hangt en series kijkt. Zorg er dan voor dat je vanavond een heuse bioscoopervaring hebt. En nee, ik bedoel niet dat je een nog grotere tv moet aanschaffen en nieuwe surround sound moet installeren. Het gaat veel meer om de sfeer en dat het anders is dan normaal. Kies een film uit en maak bekend aan je huisgenoten dat vanavond om 8 uur deze film vertoond zal worden in de woonkamer. Zet de tv en de bank in een andere opstelling dan normaal als dat mogelijk is. Dim de lichten en maak speciale popcorn (zoals kaneel, karamel of een andere spannende smaak). Maak er echt een ding van, zodat je niet zomaar een filmpje kijkt, maar echt even weg bent.

4. Doe thuis een escaperoom

Escaperooms zijn de laatste paar jaar enorm populair geworden. Van familiedag tot werk-uitje, door de mix van spanning en puzzelen zijn escaperoom een populair tijdsverdrijf. Niet gek dus dat escaperooms als paddenstoelen uit de grond schieten. Maar wist je dat er ook escape-‘rooms’ voor thuis bestaan? Een snelle search op bol.com levert 51 resultaten op! Ook mijn favoriete spellenuitgever 999 games heeft een escaperoom op de markt gebracht: Exit. Een hele leuke manier om een middag door te komen.

5. Maak alles wat je doet een beetje speciaal

Wat je ook doet, probeer er het een beetje speciaal te maken. Moet je thuiswerken? Pak het serieus aan. Ga je thuis fitnessen? Doe het niet halfslachtig, maar trek echt je sportkleren aan en committeer je aan een geconcentreerde workout. Doe dingen (puzzelen, eten, lezen) op de grond in plaats van aan tafel of op de bank. Laat je innerlijke kind los en maak alles speciaal!

Leave a Comment